Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun.
Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
Domatesin
kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Soğan
soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.
Kuru bakliyatları
bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
Tuz
bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.
Pilavınızı
tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca Tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
Çatlamış bir yumurtayı
haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.
Haşladığınız ıspanağın
suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.
Sosisleri
çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.
Salatanızın
lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.
Gravyer veya kaşar peynirinizin
fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.
Et suyu
pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır.
Ayva reçeli
yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi güzel olacaktır.
Bezelyeleri
ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
Dolmanıza
yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.
Enginarı
alüminyum tencerelerde pişirmeyin. Enginar, alüminyumu karartır.
Fasulyeyi önce haşlayıp
daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır. Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır.
Balığın çıtır çıtır kızarması için
önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.
Pişireceğiniz pilavın
tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun.
Pizzanızın daha yumuşak
olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.
2 yorum:
cok guzel bu bılgıler sagol.
Merhaba.Paylaşım için teşekkür ederim.Sevgiler..
Yorum Gönder
MERHABA